4 beginnerstips voor hardlopen

Voorkom een valse start: 4 beginnerstips voor hardlopen

Het begint allemaal met goede voornemens. Je wilt een paar kilootjes kwijtraken, je conditie verbeteren of gewoon wat meer in de buitenlucht zijn. Feit is dat veel mensen vol goede moed aan hardlopen beginnen, maar binnen een paar weken vaak toch weer stoppen vanwege blessures. Een gebrek aan goede voorbereiding is daar vaak de oorzaak van, waardoor men niet optimaal van het hardlopen en de bijbehorende resultaten kan genieten. Wil je met plezier hardlopen, dan zijn een paar dingen van belang voor elke hardloper.

Begin rustig aan

Usain Bolt liep zijn eerste wedstrijd ook niet direct op de Olympische Spelen, maar werkte hier jaren naartoe. Het is dan ook belangrijk om de intensiteit van je hardlooptrainingen op te bouwen. Ga je voor het eerste starten met sporten? Bouw dan eerste conditie op met wandelen. Je lichaam kan zo wennen aan inspanning en het risico op blessures is een stuk kleiner. Koop wel goede wandelschoenen anders zou het voordeel van starten met wandelen wel eens verloren kunnen gaan.

Draag de juiste schoenen

Zoals gezegd, of je nu begint met wandelen of je 7de marathon loopt, goede schoenen zijn in alle gevallen onmisbaar. Voor je gaat beginnen met hardlopen is het dan ook verstandig om je in een gespecialiseerde hardloopwinkel goed voor te laten lichten over wat je sportieve ambities zijn en welke schoenen hier het beste bij passen.

Denk ook aan de rest van je lichaam

Goede hardloopschoenen zijn een mooi begin, maar in feite loop je met je hele lijf. Let er daarom ook op dat je hier voldoende aandacht aan besteed. Bijvoorbeeld door naast het hardlopen ook te fitnessen, zodat andere spiergroepen van je lichaam getraind worden en in vorm blijven. Hardlopen is een intensieve bezigheid dat een lichaam vereist dat goed in vorm is.

Wees alert op blessures

Blessures zijn de voornaamste reden waarom mensen weer stoppen met hardlopen. Luister daarom goed naar je lichaam en loop niet door bij pijn. Sla gerust eens een training over en neem bij twijfel contact op met je huisarts. Die kan je vaak uitstekend advies geven over wanneer het weer verantwoord is om te gaan hardlopen.