Blessures & hardlopen

Hardlopen is niet bepaald een "vriendelijke" sport voor het lichaam. Vooral de knieën krijgen het redelijk te verduren. Ga maar eens na: als je 5 kilometer hardloopt, dan maak je rond de 4000 passen. Elke keer vang je met één been ongeveer twee keer je gehele lichaamsgewicht op. Je kunt je voorstellen dat een foute hardlooptechniek kan zorgen voor vervelende blessures. De spieren in je lichaam zijn namelijk niet gemaakt om zo veel en zo vaak gewicht op te vangen.

Vind je persoonlijke hardloopstijl

Iedereen loopt op een bepaalde manier. Zo kun je bijvoorbeeld landen op je voorvoet of landen op je hak. Hier wordt veel over geschreven en gezegd, maar uiteindelijk komt het neer op persoonlijke voorkeur. Er is namelijk geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat bewijst dat de voorvoetlanding beter dan wel slechter is dan de haklanding. Uiteindelijk is het wel mogelijk om de gekozen techniek te verbeteren, of zelfs te veranderen indien deze niet goed aansluit bij jouw lichaam.

Wat past bij jouw lichaam?

Eigenlijk is er maar één manier om dit echt goed uit te zoeken, namelijk met de hulp van een professional. Looptrainers zijn namelijk gespecialiseerd in het optimaliseren van je hardlooptechniek. Ze kijken naar je lichaam en hoe dit beweegt tijdens de hardloopbeweging. Aan de hand daarvan krijg je tips en tricks om je hardlooptechniek te verbeteren.

Wat kun je zelf doen aan je hardlooptechniek

Doordat hardlopen een redelijke aanslag op het lichaam is, kampen veel hardlopers met blessures. Bij een aantal blessures is gemakkelijk te pinpointen waar het probleem ligt. Zo zijn de buikspieren (die ontzettend belangrijk zijn voor hardlopers!) vaak een issue, aangezien hardlopen zich voornamelijk bezig houden met kilometers maken. Dat, terwijl spieropbouw van specifieke spieren ook van ontzettend groot belang is om de balans in het lichaam te verbeteren en en je hardlooptechniek te optimaliseren.

Bekijk per categorie