Bekijk per categorie

Overbelasten

De beginnende loper wil zich nogal eens forceren door te hard van stapel te lopen. Deze mensen hebben conditie omdat zij altijd een andere sport hebben beoefend. Hierdoor denken ze dat ze meer kunnen dan eigenlijk goed voor ze is. Het gevaar zit hem dan in (overbelasting) blessures omdat je met hardlopen je spieren anders belast. Bijvoorbeeld een voetballer heeft kortere spieren dan een hardloper die lange soepele spieren heeft.

Ook de beginnende loper die nog nooit gesport heeft, kan dit overkomen. Je begint namelijk te trainen en je conditie (aanpassing van hart en longen) bouwt zich sneller op dan je spieren pezen en banden. Het is dan ook belangrijk om rustig te beginnen. Daardoor laat je het lichaam geleidelijk aan wennen aan de belastingen van het hardlopen. Daarnaast is het ook niet leuk om 3x per week helemaal kapot te gaan aan hardlopen.

Afvallen en hardlopen

De afvallers zitten ook vaak tussen de té fanatieke beginners. Ze denken: hoe meer ik train, hoe meer ik afval. Maar wat vaak wordt vergeten is het feit dat de benen de constante "klappen" van het neerkomen van het lichaam moeten opvangen. Wanneer iemand te zwaar is, dan is deze klap nog een veel grotere aanslag op het lichaam.