De Stappenteller : Jouw Running Partner

De basis: Wat is een stappenteller?

Een stappenteller is simpelweg een apparaat dat het aantal stappen bijhoudt dat je neemt tijdens het lopen of rennen. Ze komen in drie variëteiten:

 1. Klassieke stappentellers die je vastmaakt aan je broek of riem met een clip.
 2. Armbanden of horloges die dienen als stappentellers, ook wel bekend als activity trackers of smartwatches.
 3. Apps op je smartphone die je stappen bijhouden.

Jouw Keuze: Hoe selecteer je de juiste stappenteller?

Het kiezen van de ideale stappenteller hangt af van je voorkeur, budget en de behoefte aan nauwkeurigheid in de meting. Hier zijn enkele richtlijnen om je keuze te vergemakkelijken:

 1. Budget: Stappentellers variëren in prijs van €5 tot €50 en hoger. Een eenvoudige stappenteller heb je al voor een prikkie, maar houd in Gedachten dat lagere kosten vaak betekent dat de nauwkeurigheid en functionaliteit minder zijn.
 2. Nauwkeurigheid: De schema's van stappentellers kunnen enigszins variëren. Een verschil van 5-10% is gebruikelijk, maar grotere verschillen kunnen ook voorkomen. Test altijd de stappenteller in de winkel voor aankoop.
 3. Extra Functies: Velen bieden meer dan alleen stappen tellen. Eigenschappen zoals hartslagmeting, verwisselbare bandjes, afstandsmeting, calorieverbranding en tijdweergave komen vaak voor.
 4. Batterijlevensduur: Als je kiest voor een smartphone-app, houd dan rekening met het batterijverbruik. Stappenteller-apps kunnen de batterij van je telefoon sneller laten leeglopen.
 5. Privacy: Zorg ervoor dat je bij gratis apps de privacyverklaring goed leest. Gratis apps kunnen meer informatie over jou verzamelen dan je zou willen delen.

Waarom tel je je stappen tijdens het hardlopen?

Stappentellers maken het eenvoudig om bij te houden hoeveel lichaamsbeweging je op dagelijkse basis krijgt. Door kleinschalige bewegingen als dagelijkse wandelingen naar de winkel of het uitlaten van je hond mee te nemen, kun je een beter beeld krijgen van je dagelijkse activiteitenniveau. De aanbevelingen voor stappen verschillen per dag en zijn afhankelijk van je levensstijl:

 • Tot 5.000 stappen: Sedentaire levensstijl
 • 5.000 - 7.500 stappen: Licht actieve levensstijl
 • 7.500 - 10.000 stappen: Matig actieve levensstijl
 • Vanaf 10.000 stappen: Actieve levensstijl
 • Vanaf 12.500 stappen: Zeer actieve levensstijl

Nog meer stappen voor betere gezondheidsresultaten

Meer bewegen heeft een scala aan gezondheidsvoordelen:

 • Gewichtsverlies
 • Vermindering van het risico op chronische ziekten zoals diabetes en hartaandoeningen.
 • Verbetering van de geestelijke gezondheid en humeur.
 • Versterking van botten en spieren.
 • Verbetering van de slaapkwaliteit.

Door het gebruik van stappentellers word je meer bewust van je dagelijkse activiteit, waardoor je motivatie krijgt om meer te bewegen. Of je nu een beginneling bent in hardlopen of een ervaren veteraan, een stappenteller kan een waardevolle toevoeging zijn aan je looproutinezelf. Het is de ideale tool om je fitheidsdoelen te behalen en je dagelijkse routine bij te houden.

De Stappenteller : Jouw Running Partner

Hardlopers zijn altijd op zoek naar manieren om hun prestaties te verbeteren, en een van de tools die hen helpt is een stappenteller. Dit steeds populairder wordende hulpmiddel dient als een virtuele loopcoach. In dit artikel duiken we dieper in wat stappentellers zijn, hoe je ze kunt kiezen, verschillende soorten stappentellers, en hoe ze kunnen bijdragen aan een betere loopervaring.