Het belang van lichaamsbeweging

Het belang van lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is voor ieder mens van groot belang. Zonder lichaamsbeweging verzwakt het lichaam, omdat de spieren niet voldoende onderhouden worden. Er zijn veel verschillende vormen van lichaamsbeweging: een wandeling naar de supermarkt valt bijvoorbeeld ook al onder lichaamsbeweging. In Nederland is een populaire vorm van lichaamsbeweging fietsen, omdat dit naast lichaamsbeweging ook nog een manier van transport is. Deze manier van transport is goed voor mens en milieu, omdat het niet voor uitlaatgassen zorgt. Naast fietsen wordt er in Nederland ook veel gewielrend en hardgelopen. Op ieder moment van de dag kan je naar een willekeurig park gaan, en een grote kans hebben een hardloper aan te treffen, zowel in groepsverband als individueel. 
In teamverband of alleen sporten is puur en alleen persoonlijke voorkeur. Sommige mensen focussen zich het meest wanneer ze alleen zijn en muziek luisteren. Anderen hebben juist de motivatie van een coach en groepsgenoten nodig om het maximale uit zichzelf te halen. 

Hardlopen als beginpunt

Hardlopen wordt ook wel joggen genoemd en is een zeer toegankelijke manier van beweging, omdat er erg weinig voor nodig is. Daarnaast is hardlopen toegankelijk voor bijna iedereen. Als men in staat is te wandelen, is men ook in staat hard te lopen. Mensen die al een redelijk goede conditie hebben, omdat ze bijvoorbeeld vaak fietsen, zullen merken dat hardlopen best makkelijk gaat, in ieder geval voor de eerste paar kilometers. 
Trek comfortabele, luchtige kleding aan en goede, stevige schoenen en je bent klaar om te gaan. Hardlopen is een vorm van atletiek die zowel recreatief als in wedstrijdverband beoefend kan worden. Hele en halve marathons zijn voorbeelden van hardlopen als wedstrijd. 

Naast hardlopen heb je ook nog sprinten, wat twee verschillende dingen zijn. Sprinten wordt gedaan op korte afstanden, waarbij het de bedoeling is dat de renner op maximale snelheid gaat. Hardlopen is meer een lange afstand sport, waarbij het juist het doel is om uithoudingsvermogen op te bouwen voor lange afstanden, in plaats van alle energie op te maken in korte tijd. 

Hardlopen bij slecht weer

Niet iedereen staat te popelen om naar buiten te gaan om te sporten, als ze zien dat het slecht weer is. Regen, sneeuw, hagel, vorst, extreme kou of hitte kunnen allemaal factoren zijn waardoor mensen afzien van buiten sporten. Gelukkig zijn sportscholen uitgevonden, en kan men ook gemakkelijk indoor sporten. 

Bijna alle sportscholen, waaronder ook Basic-Fit, zijn uitgerust met loopbanden, waarop hardgelopen kan worden. Op deze loopbanden kan de snelheid van de band worden ingesteld, maar ook de helling waarop gelopen wordt. Dit kan extra uitdaging bieden, ook omdat er in Nederland maar weinig heuvels zijn. Door bergopwaarts te lopen worden er toch weer andere spieren getraind dan op vlakke grond. Daarnaast worden snelheid, hartslag, tijd en verbrande calorieën gemeten door de loopband. Dit is handig voor mensen die geen gadgets hebben die dat voor hen meten.