Sneller herstellen na het sporten met een proteïne bar

Waarom whey eiwitten?

Whey eiwitten zijn eiwitten afkomstig uit melk. Het wordt vaak gebruikt als voedingsproduct bij spieropbouw en fitness, vanwege de biologisch waarde en doordat het snel door het lichaam wordt opgenomen. Whey eiwit tref je meestal aan in poedervorm en kan worden gemengd met water of melk voor een shake. Dit mengen is niet altijd even eenvoudig, want door het vetpercentage lossen de eiwitten niet altijd even makkelijk op. Daarom is een speciale shakebeker handig.

Er zijn verschillende soorten whey eiwit verkrijgbaar, zoals concentraat, isolaat en hydrolisaat, termen die je vast wel eens voorbij hebt zien komen. De verschillen zitten 'm onderling in het eiwitgehalte en de absorptiesnelheid. Maar wat nu als je vegan bent? Wat zijn dan de beste alternatieven?

Eiwitten bij een veganistische lifestyle

Eiwitten zijn natuurlijk ook in plantaardige vorm verkrijgbaar, zo kom je ook als vegan aan jouw dagelijkse behoefte, of aan extra eiwitten tijdens het sporten. Kies in dat geval voor een vegan protein bar of shake, of nuttig de volgende vegan voedingsmiddelen eens wat vaker:

Peulvruchten: bonen vormen een excellente keuze. De meeste bonen zijn eiwitrijk, zoals kidneybonen, linzen, kikkererwten en bruine bonen. Ze bevatten veel eiwit en zijn op vele manieren te bereiden. Ze vormen een zeer veelzijdige keuze en je kunt ze verwerken in soepen, bonenschotels, koude salades of bijvoorbeeld op z'n Mexicaans in een wrap!

Sojabonen: tofu en tempeh zijn gemaakt van sojabonen en zijn rijk aan eiwit. Niet iedereen is even gecharmeerd van de smaak, maar dat is eenvoudig op te lossen door ze lekker te kruiden en te marineren. Meestal eet je ze gebakken en toegevoegd aan een rijstschotel.

Noten en zaden: noten vormen een schitterende bron voor eiwitten. Ze zijn bijzonder voedzaam; neem een handje noten of studentenhaver en je hongergevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon. Vooral noten als amandelen, hazelnoten, pistachenoten en zaden zoals pompoen- en sesamzaadjes zijn een goede bron van eiwit.  Je kunt noten uit de losse pols eten, maar ook lekker verwerken in roerbakschotels of in salades.

Groenten: bepaalde groentes bevatten net wat meer eiwit dan andere groenten. Kies bijvoorbeeld voor spinazie, bloemkool en broccoli of asperges.

Een veganistische lifestyle vraagt slechts om enkele aanpassingen, want veel voedingswaar is plantaardig en vormt een goed alternatief voor dierlijke producten. Daarnaast zijn er in de schappen van de supermarkt, maar ook online, steeds meer alternatieve voedingsproducten te vinden die de dierlijke variant vervangen. Een veganistische levenswijze zal dan ook steeds meer de overhand krijgen in de nabije toekomst, is de verwachting.

Sneller herstellen na het sporten met een proteïne bar

De meeste sporters weten het: na het sporten is het belangrijk om eiwitten (en koolhydraten) binnen te krijgen, omdat deze voedingsstoffen zorgen voor zowel spierherstel als spieropbouw. Een goed voorbeeld van herstellende voedingsproducten na het sporten zijn whey eiwitten, die terug te vinden zijn in shakes en proteïne bars. En voor wie veganistisch is zijn er vegan producten, zoals de vegan protein bar of shake.