Goede voeding kan je hardloop prestaties verbeteren

Waarom is proteïne zo belangrijk voor je lichaam?

Proteïne, of eiwit, is voor veel functies van ons lichaam belangrijk om te kunnen functioneren. Onze hersenen hebben bijvoorbeeld proteïne nodig, net als onze spieren en ons bloed. Dus ook als je niet veel sport, blijft het belangrijk dat je erop let dat je voldoende proteïne uit je dagelijkse voeding haalt. I Lysine is een aminozuur dat je lichaam helpt om deze eiwitten ook daadwerkelijk op te nemen. En dat zorgt er weer voor dat je cellen zich kunnen vernieuwen en dat je voldoende energie houdt.

I Lysine als voedingssupplement

I Lysine is een aminozuur dat je zelf niet kunt aanmaken. Je zult het dus uit voeding moeten halen. Producten waar I Lysine inzit, zijn vlees en zuivel. Als je dat niet eet, moet je het hebben van peulvruchten. Het is mogelijk dat je hierdoor niet voldoende I Lysine eet, wat zich uit in het hebben van minder energie en in een minder gemakkelijk herstel van je spieren. Wil je I Lysine aanvullen dan kun je daarvoor een voedingssupplement gebruiken dat ook geschikt is voor veganisten. Je neemt de capsules dagelijks in. Dit kun je bijvoorbeeld doen in de periode dat je intensief sport, zodat je een waardevolle aanvulling op je dagelijkse maaltijden hebt.

Proteïne geeft volwaardige ondersteuning aan je spieren

Eiwitten zitten in aardig wat voedingsmiddelen. Dit zijn vaak echter wel dierlijke producten, zoals zuivel, eieren en kip. Uiteraard kun je ook proteïne uit peulvruchten en noten halen. Je lichaam vraagt om extra eiwitten na een krachtsinspanning. Dat betekent dat je, ook bij een gevarieerd sportdieet, een tekort aan eiwitten kunt hebben om je spieren volgens schema te laten groeien of om eenvoudiger te herstellen na een sportprestatie. In dat geval biedt proteïne als voedingssupplement uitkomst. Deze zijn ook verkrijgbaar op plantaardige basis. Vaak kun je dit in de vorm van een shake krijgen. Maar het is ook mogelijk dat je kiest voor een proteïnereep.

Extra ondersteuning voor, tijdens of na de training

I Lysine en proteïne kun je innemen op het moment dat je lichaam aangeeft dat je hier behoefte aan hebt. Dus niet alleen na een sportprestatie, maar ook bijvoorbeeld ervoor. Dit geeft je spieren al voldoende energie om aan de training te beginnen. Kies je ervoor om het na de training te doen, dan kan het effect groter zijn als het doet voor het slapen gaan. Je spieren rusten dan en worden daarbij nog extra gesteund en gevoed door de eiwitten. Hierdoor zullen je spieren sneller kunnen herstellen en heb je de volgende dag ook minder last van spierpijn.

Goede voeding kan je hardloop prestaties verbeteren

Dat gevarieerd en gezond eten belangrijk is, is iedereen wel bekend. Dat wil niet zeggen dat het altijd even eenvoudig is om te zorgen dat er iedere dag een maaltijd op tafel staat die alle noodzakelijke voedingsstoffen als eiwitten, mineralen en vitamines bevat. Zeker als je een druk leven hebt en daarnaast nog eens veel hardloopt of wandelt, kun je het gevoel hebben dat je een aanvulling kunt gebruiken. En die noodzakelijke aanvulling bestaat misschien wel vaker uit I Lysine en proteïne dan je denkt.