Wat zijn hardloopschoenen?

Hardloopschoenen zijn speciaal ontworpen voor het hardlopen. Ze onderscheiden zich van gewone sneaker of sportschoen, omdat ze gemaakt zijn om de herhaalde impact van de voet op de grond te weerstaan en te absorberen die tijdens het hardlopen optreden. Speciale technieken en materialen in de middenzool van de schoen zorgen voor een goede schokabsorptie en ondersteuning.

Naast een optimale schokabsorptie, zijn hardloopschoenen ontwikkeld om optimale grip op verschillende ondergronden te bieden, of je nu op asfalt loopt of op een ongelijk bospad. Daarnaast hebben hardloopschoenen speciale functionaliteiten om overmatig draaien of buigen van je voeten te voorkomen. Blessures worden hierdoor vermeden.

Het kiezen van de juiste hardloopschoen kan lastig zijn, omdat je met veel factoren rekening moet houden: je loopstijl, de manier waarop je voet de grond raakt, het soort terrein waarop je loopt en je snelheid. Al deze factoren hebben invloed op welke hardloopschoenen voor jou geschikt zijn.

De aspecten waar op getest is

Pronatie: Pronatie houdt in hoe je voet naar binnen afrolt tijdens het hardlopen. Tijdens het rennen heb je soms extra ondersteuning nodig tijdens het afrollen. Door je voeten fout af te rollen, is de kans op blessures groter.

Pasvorm / comfort: Tijdens het hardlopen is het van belang dat de schoenen lekker zitten. Een slecht zittende schoen zorgt voor ongemak tijdens het hardlopen en kan blaren veroorzaken. Besteed aandacht aan de breedte, lengte en vorm van de hardloopschoen. Kijk daarnaast naar hoe je rent. Als je altijd op je voor- en middenvoet terechtkomt, ben je meer gebaat bij een lage hieldrop. Kom je altijd op je hak terecht? Dan ren je lekkerder met een hogere hieldrop van minimaal 10 mm.

Demping: De demping in hardloopschoenen beschermt je spieren en gewrichten tijdens het hardlopen. Met een slechte demping ontstaat een grotere kans dat je blessures oploopt. Het is belangrijk om evenwicht te vinden tussen comfort, bescherming en stabiliteit. Er wordt gekeken naar de demping van zowel de binnenzool, de middenzool en de buitenzool.

Prijs: De prijs van schoenen kunnen we niet testen, maar het speelt bij velen een rol bij het kiezen van hardloopschoenen. Bedenk welke functionaliteiten echt belangrijk zijn voor jou tijdens je hardloopervaring. Bedenk daarnaast hoeveel je bereid bent te besteden en houd er rekening mee dat kwaliteit een belangrijke factor is. Investeren in een goed paar hardloopschoenen op de lange termijn is het waard.

De 4 beste hardloopschoenen

Onderstaand vind je de top 4 beste hardloopschoenen volgens Running Support en de beoordelingen per schoen. Per schoen geven we een opsomming van de voor- en nadelen, zodat je in één keer kan zien wat de sterkten en zwakten van elke schoen zijn. Hierna vind je de uitgebreide bevindingen, met betrekking tot de besproken aspecten, van de verschillende hardloopschoenen.

Asics Gel Nimbus 25

Voordelen
 • Betere demping ten opzichte van voorgangers
 • Brede voorvoet
Nadelen
 • Bij een hoge intensiteit laten de strips in de zool sneller los

Pronatie: De pronatie van de Gel Nimbus 25 is neutraal. Asics heeft een 3D space constructie toegevoegd in de hak om de afrol van je voet nog beter te maken. Heb je extra ondersteuning nodig bij het afrollen? Gebruik inlegzooltjes voor extra ondersteuning.

Pasvorm / comfort: De Asics Gel Nimbus 25 heeft een zacht bovenwerk van ge engineered mesh. Hierdoor voelt de schoen zacht en comfortabel aan. De Asics LIET rubberen zool is duurzaam en geeft een goede grip op verschillende ondergronden. De hieldrop is hoog, namelijk 10 mm voor mannen en 12 mm voor vrouwen. Als je op je hak landt tijdens het hardlopen zijn deze schoenen ideaal voor jou. Het design van de schoen beweegt perfect mee met je voet tijdens het hardlopen.

Demping: Asics staat bekend om het gebruik van gel in de voor-of achtervoet voor een extra zachte demping. De Asics Gel Nimbus heeft een zachte gel zowel in de voorvoet als de hak. Dit geeft een goede demping en zorgt voor een hoog loopcomfort voor beginners en ervaren renners. De schoen biedt een geavanceerde schokbescherming. De kans op blessures wordt met deze schoen tot een minimum beperkt.

Prijs: De Asics Gel Nimbus zijn de duurste hardloopschoenen uit onze top 4. Door de materialen en technieken die Asics gebruikt in de Gel Nimbus verklaart de prijs van deze hardloopschoenen. Als beginnend renner is dit een hele investering. Gelukkig zijn er andere hardloopschoenen in onze top 4 die voordeliger zijn.

Saucony - Ride 15

Voordelen
 • Betere demping ten opzichte van voorgangers
 • Brede voorvoet
Nadelen
 • Bij een hoge intensiteit laten de strips in de zool sneller los

Pronatie: De pronatie van de Saucony Ride 15 is neutraal. Veel hardloopschoenen hebben een neutrale pronatie. Als je ondersteuning nodig hebt tijdens het afrollen van je voeten, kan dit verholpen worden met zooltjes in je hardloopschoenen.

Pasvorm / comfort: Deze schoen is ideaal voor hardlopers met een brede voorvoet. De schoenen bieden een comfortabele en ruime pasvorm in de voorvoet, je voeten kunnen zich hierdoor natuurlijk bewegen tijdens het hardlopen. De binnenzool zorgt voor extra comfort en de buitenzool biedt extra grip. De mesh bovenkant zorgt ervoor dat je voet koel blijft. Als je vooral op je hak landt is deze schoen niet iets voor jou. De hieldrop is namelijk 8 mm.

Demping: De Ride 15 heeft een zachtere demping en inlegzool in vergelijking met haar voorgangers. De zool is gemaakt van schuim en dit zorgt voor minder gewicht en meer demping. Door 3 mm meer demping toe te voegen aan de schoenen ervaar je meer ondersteuning en begeleiding tijdens het rennen.

Prijs: De Saucony Ride 15 zijn de goedkoopste hardloopschoenen uit onze top 4 beste hardloopschoenen.

Hoka Clifton 9

Voordelen
 • Stabiele schoen
 • Zachte demping
Nadelen
 • Hele lage hieldrop

Pronatie: De pronatie van de Hoka Clifton 9 is neutraal, net zoals de meeste hardloopschoenen op de markt. Heb je extra ondersteuning bij het afrollen van je voeten nodig tijdens je hardlooprondje? Dan raden we inlegzooltjes aan die je voeten ondersteunen bij het afrollen.

Pasvorm / comfort: Met een responsief schuim en een verbeterd design van de buitenzool zorgt voor een verbeterde hardloopervaring. De hieldrop van deze hardloopschoenen is erg laag, namelijk 5 mm. Als je op je hak landt tijdens het rennen, zijn dit niet de schoenen voor jou. De mesh aan de bovenkant is ademend en zorgt ervoor dat je voeten koel blijven tijdens een intensieve hardloopsessie.

Demping: Door de stapelhoogte met 3 mm dikker te maken, zorgt de Clifton 9 ervoor dat de demping nog beter is. De hoge demping zorgt ervoor dat je gewrichten minder klappen krijgen tijdens het hardlopen.

Prijs: De Hoka Clifton 9 zijn van hoge kwaliteit maar, breken niet je bank. De prijs - kwaliteitverhouding is goed. De materialen die je krijgt zijn van hoge kwaliteit voor een zachte prijs.

Brooks Glycerin 20

Voordelen
 • Stabiele schoen
 • Zachte demping
Nadelen
 • Minder geschikt voor voor snelheidswerk

Pronatie: De pronatie bij deze hardloopschoenen is net zoals bij de andere hardloopschoenen uit deze lijst neutraal. Als je extra steun nodig hebt bij het afrollen van je voeten tijdens het hardlopen? Dan raden wij aan om zooltjes aan te schaffen die je hierbij helpen.

Pasvorm / comfort: De zool heeft een breder platform, waardoor er een gemakkelijkere en soepeler afwikkeling ontstaat. Het bovenwerk van de hardloopschoenen sluit goed aan en het voelt als een sok aan. Met een hieldrop van 10 mm heeft het model een gestroomlijnde, dynamische middenzool, waardoor je lange afstanden makkelijk kan volhouden.

Demping: De Brooks Glycerin 20 heeft een zachte demping door een stikstofinjectie. Door de stikstofinjectie blijft de schoen heel licht, maar is de demping super zacht.

Prijs: De prijs van de Brooks Glycerin 20 valt heel erg mee als je naar de prijzen kijkt van andere hardloopschoenen. De prijs - kwaliteit verhouding van deze hardloopschoenen is in goede verhouding.

De beste hardloopschoenen voor jou

Onze top 4 hardloopschoenen kan je helpen om een keuze te maken tussen de verschillende hardloopschoenen, die worden aangeboden. Het is ingewikkeld om advies te geven welke hardloopschoenen het beste bij jou passen, omdat iedereen andere voeren heeft en anders afrolt en rent.

Als je hardloopschoenen gaat kopen, is het belangrijk dat je weet hoe je rent. Rol je naar buiten of naar binnen af tijdens het hardlopen? Daarnaast moet je kijken of je op je hak afrolt of juist op de voorkant van je voet. Als je op je hak terechtkomt heb je een hogere hieldrop van minimaal 10 mm nodig. Kom je juist op de voorkant van je voeten terecht tijdens het hardlopen? Dan wordt een hieldrop van maximaal 8 mm aangeraden. Dit gezegd te hebben. Onderstaand vind je een korte samenvatting van de bevindingen, gebaseerd op onze ervaringen.

De schoenen die het meeste waar zijn voor je geld

De Saucony Ride 15 en de Hoka Clifton 9 zijn de hardloopschoenen die je geld waard zijn. Beide schoenen hebben een goede demping. De Saucony Ride 15 is breder en ideaal voor hardlopers met een bredere voet. De Hoka Clifton 9 heeft door het nieuwe responsieve schuim een goede demping en dit zorgt voor een fijne hardloopervaring. De hieldrop van deze schoenen is laag, namelijk 5 mm. Let hier op als je een hardloper bent die op de hak landt, tijdens het afrollen.

Beste kwaliteit

De Asics Gel Nimbus 25 en de Brooks Glycerin 20 zijn van goede kwaliteit. Beide hardloopschoenen hebben een goede demping in de zool. De Gel Nimbus 25 is zwaar, maar hier krijg je een super goede demping en hoogwaardig materiaal voor. De schoen is ook aan de duurdere kant door de hoogwaardige materialen die gebruikt worden. De Brooks Glycerin 20 is iets goedkoper. De prijs-kwaliteitverhouding van deze schoenen is in goede verhouding. Ook zijn deze schoenen breder. Als je bredere voeten hebt, is dit een ideale schoen voor jou.

Voordelen van hardloopschoenen

Hardloopschoenen bieden talrijke voordelen voor liefhebbers, variërend van fysieke gezondheidsaspecten tot prestatieverbetering. We bespreken de diverse voordelen van het dragen van hardloopschoenen en de impact die ze hebben op je sportieve prestaties.

 • Verbeterde schokabsorptie en verminderde impact op de gewrichten: Een van de belangrijkste voordelen van hardloopschoenen is de schokabsorptie die zij bieden. Kwalitatieve hardloopschoenen zijn ontworpen met gedempte tussenzolen die schokken opvangen tijdens het hardlopen, waardoor de impact op je gewrichten en spieren wordt verminderd. Dit kan helpen om blessures te voorkomen en overbelasting van de gewrichten te minimaliseren.

 • Goede ondersteuning en stabiliteit: Een goede hardloopschoen biedt ondersteuning en stabiliteit, wat bijdraagt aan een evenwichtige looptechniek. Bovendien worden schoenen vaak ontworpen voor verschillende voettypen en loopstijlen, zoals overpronatie, onderpronatie en neutrale lopers. Hierdoor kunnen je voeten en enkels op de juiste manier worden ondersteund en kunnen onnodige belasting en blessures worden voorkomen.

 • Betere grip en tractie: Afhankelijk van de ondergrond waarop je loopt, kunnen hardloopschoenen betere grip en tractie bieden. Voor weg hardlopen zijn schoenen met een goede grip belangrijk om het risico op uitglijden te verminderen. Voor trailrunning zijn schoenen met agressieve buitenzool noppen en verhoogde duurzaamheid ontworpen om grip te bieden op modderige of rotsachtige paden.

 • Verbeterde prestaties en efficiëntie: Doeltreffende hardloopschoenen kunnen bijdragen aan een efficiëntere loopstijl. Een betere opstelling en ondersteuning van je voet kan zorgen voor een effectievere krachtoverdracht en je loop efficiëntie verhogen, wat resulteert in betere prestaties en mogelijk snellere tijden.

 • Verhoogd comfort en welzijn: Een comfortabele hardloopschoen zorgt ervoor dat je langer en met meer plezier kunt hardlopen, waardoor je waarschijnlijk geneigd bent vast te houden aan je sportieve routine en uiteindelijk de fysieke en mentale voordelen van hardlopen kunt ervaren.

Veelgestelde vragen

Onderstaand vind je de meest gestelde vragen over hardloopschoen en de antwoorden op deze vragen. Via deze weg willen we je van nog meer informatie voorzien. Zodat je de beste keuze kan maken als het om

Hoe vaak moet ik mijn hardloopschoenen vervangen?

Het wordt algemeen aanbevolen om hardloopschoenen te vervangen na ongeveer 500 tot 800 kilometer. Dit kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals je gewicht, de ondergrond waarop je loopt en de manier waarop je loopt. Het is belangrijk om te letten op tekenen van slijtage zoals afname van de demping, ongemak tijdens het lopen of slijtageplekken op de buitenzool.

Moet ik schoenen kiezen op basis van mijn pronatie?

Ja, je pronatietype heeft invloed op welke soort schoen het beste bij je past. Hardlopers met overpronatie hebben baat bij stabiele schoenen, neutrale hardlopers voelen zich prettig bij neutrale schoenen en renners met onderpronatie hebben baat bij schoenen met veel demping. Ondersteuning bij pronatie kan ook door middel van een zooltje verholpen worden.

Hoe weet ik of ik een neutrale loper ben, overproneer, of onderproneer?

De beste manier om dit te bepalen is door het uitvoeren van een ganganalyse. Veel gespecialiseerde hardloopwinkels bieden deze service aan. Je kunt ook je oude hardloopschoenen bekijken. Als de slijtage vooral aan de binnenkant van de zool zit, ben je waarschijnlijk een overpronator. Is de slijtage juist aan de buitenkant, dan onderproneer je. Egale slijtage over de gehele zool wijst op een neutrale loopstijl.

Wat betekent de 'drop' van een hardloopschoen?

De 'drop' van een hardloopschoen is het hoogteverschil tussen de hiel en de voorvoet van de schoen. Dit wordt meestal gemeten in millimeters. Schoenen met een hogere drop (ongeveer 10-12 mm) kunnen comfortabeler zijn voor hardlopers die op hun hielen landen. Schoenen met een lagere drop (0-4 mm) zijn populair bij hardlopers die een meer natuurlijke looptechniek nastreven, waarbij de middenvoet of voorvoet eerst de grond raakt.

Kan ik gewone sportschoenen gebruiken om te hardlopen?

Hoewel je technisch gezien in elk soort schoen zou kunnen hardlopen, is het voor je comfort en langdurige gezondheid aan te raden om schoenen te dragen die specifiek ontworpen zijn voor hardlopen. Hardloopschoenen zijn ontworpen om de impact van elke stap op te vangen en te verspreiden, ze bieden de juiste ondersteuning en demping, en zijn meestal duurzamer dan gewone sportschoenen.

InhoudWat zijn hardloopschoenen?
De aspecten waar op getest is
De 4 beste hardloopschoenen
Asics Gel Nimbus 25Saucony - Ride 15Hoka Clifton 9Brooks Glycerin 20
De beste hardloopschoenen voor jou
De schoenen die het meeste waar zijn voor je geldBeste kwaliteit
Voordelen van hardloopschoenen
Veelgestelde vragen
Hoe vaak moet ik mijn hardloopschoenen vervangen?Moet ik schoenen kiezen op basis van mijn pronatie?Hoe weet ik of ik een neutrale loper ben, overproneer, of onderproneer?Wat betekent de 'drop' van een hardloopschoen?Kan ik gewone sportschoenen gebruiken om te hardlopen?
Bekijk per categorie
Meest bekeken